Výživa
Znáte to, snažíte se zhubnout, ale trpíte neustálou potřebou či chutí na sladké. Začarovaný kruh, který vás nepustí. Hubnete, poté se naperete sladkým a jste opět na začátku. Jak ovšem tyto chutě na sladké potlačit? Ze začátku by bylo dobré se podívat, proč se tomu tak vůbec děje. #1 - Ne...
Mysleli jste si, že marmeláda a džem či ovocná pomazánka je totéž? Že se jedná pouze o synonymum? Nikoliv! S nástupem do Evropské unie znamená každé slovo trochu něco jiného a symbolizuje rozdílnou kvalitu produktu. Co je to džem Džem je produkt, který obsahuje minimálně 35% ovoce a zároveň by měl...
Co jsou to bílkoviny? Bílkoviny, nebo také odborně proteiny, tvoří jeden ze tří základních pilířů výživy společně s cukry a tuky. Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny, které se dělí na esenciální a neesenciální aminokyseliny. Rozdělení bílkovin Podle původu dělíme bílkoviny na ...
Co jsou to tuky? Tuky, latinsky také lipidy, jsou jednou ze tří hlavních složek makroživin, stejně jako cukry a bílkoviny. Lipidy se řadí k nejvydatnějším zdrojům energie v potravě. Jsou důležité i pro vstřebatelnost vitaminů a mimo jiné se z některých tuků tvoří hormony. #banner-v...
Co je to špalda? Pšenice špalda, zkráceně pouze špalda, je rozpadavá pšenice. Známe ji sice již tisíce let, ale do našeho povědomí se vrývá teprve pár let. V minulosti jsme totiž dali přednost šlechtěné pšenici, která znamenala vyšší výnos. Dnes se ale pěstování špaldy zase vrac...
Co jsou to sacharidy? Sacharidy, nebo také cukry, patří do skupiny makroživin společně s bílkovinami a tuky. Sacharidy naše tělo potřebuje ke správnému fungování, jsou hlavním zdrojem energie. #banner-vyziva# Dělení sacharidů Základní stavební jednotkou sacharidů jsou monosacha...
Co je to štítná žláza Štítná žláza je endokrinní žláza umístěná v dolní části krku před průdušnicí. Její největší význam je kontrola látkové výměny. Produkuje dva hormony: tyroxin a trijodotyronin, s jejichž pomocí řídí náš metabolismus. V momentě, kdy štítná žláza neprodukuje správn...
Co jsou to aminokyseliny? Aminokyseliny (AMK) jsou organické kyseliny, které tvoří základní stavební složku peptidů a proteinů. V přírodě najdeme více než 300 aminokyselin, ale jen 20 z nich se vyskytuje v proteinech hlavně ve formě L-α-aminokyselin. Samy o sobě se aminokyseliny p...
Co je to glykemický index? Glykemický index (zkráceně také GI) označuje rychlost, za jakou se sacharidy dokáží v trávicím traktu přeměnit na glukózu, která se následně dostane do krevního oběhu. Ke zvýšení krevního cukru dojde po konzumaci potraviny s vysokým GI. Zvýšení není pro naše ...
Co je cholesterol? Cholesterol je látka, která se běžně vyskytuje v lidském těle a taky v dalších organismech. Jeho zastoupení v těle je životně důležité. Jeho úkolem je účast na zpracování tuků a tvorba buněčných membrán. Důležitý je i pro tvorbu vitaminu D a hormonů. Cholesterol je...