Vážení zákazníci, trvalo nám dlouho, než jsme udělali finální verdikt, ale rozhodli jsme se provoz tohoto eshopu ukončit. Rozhodli jsme se hlavně z časových důvodů. Naše firma jako taková funguje dál, aktuálně jednáme s potenciálnimi kupci, že by provoz eshopu znovu obnovili, kde bychom jim měli dodávat produkty z naší výroby. Děkujeme za pochopení.

Výživa

Jak vyzrát na chutě na sladké?

Znáte to, snažíte se zhubnout, ale trpíte neustálou potřebou či chutí na sladké. Začarovaný kruh, který vás nepustí. Hubnete, poté se naperete sladkým a jste opět na začátku. Jak ovšem tyto chutě na sladké potlačit? Ze začátku by bylo dobré se podívat, proč se tomu tak vůbec děje.   #1 - Ne...

Rozdíl mezi marmeládou a džemem

Mysleli jste si, že marmeláda a džem či ovocná pomazánka je totéž? Že se jedná pouze o synonymum? Nikoliv! S nástupem do Evropské unie znamená každé slovo trochu něco jiného a symbolizuje rozdílnou kvalitu produktu. Co je to džem Džem je produkt, který obsahuje minimálně 35% ovoce a zároveň by...

Co jsou to bílkoviny a dokáží oddálit chutě na sladké?

Co jsou to bílkoviny? Bílkoviny, nebo také odborně proteiny, tvoří jeden ze tří základních pilířů výživy společně s cukry a tuky. Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny, které se dělí na esenciální a neesenciální aminokyseliny. Rozdělení bílkovin Podle původu dělíme bílkoviny n...

Co to jsou tuky a jak je dělíme?

Co jsou to tuky? Tuky, latinsky také lipidy, jsou jednou ze tří hlavních složek makroživin, stejně jako cukry a bílkoviny. Lipidy se řadí k nejvydatnějším zdrojům energie v potravě. Jsou důležité i pro vstřebatelnost vitaminů a mimo jiné se z některých tuků tvoří hormony. #banner...

Co je to špalda a jaký je rozdíl oproti klasické pšenici?

Co je to špalda? Pšenice špalda, zkráceně pouze špalda, je rozpadavá pšenice. Známe ji sice již tisíce let, ale do našeho povědomí se vrývá teprve pár let. V minulosti jsme totiž dali přednost šlechtěné pšenici, která znamenala vyšší výnos. Dnes se ale pěstování špaldy zase vr...

Co jsou to sacharidy a jak je dělíme?

Co jsou to sacharidy? Sacharidy, nebo také cukry, patří do skupiny makroživin společně s bílkovinami a tuky. Sacharidy naše tělo potřebuje ke správnému fungování, jsou hlavním zdrojem energie. #banner-vyziva#   Dělení sacharidů Základní stavební jednotkou sacharidů jsou monosac...

Co je to štítná žláza a její poruchy

Co je to štítná žláza Štítná žláza je endokrinní žláza umístěná v dolní části krku před průdušnicí. Její největší význam je kontrola látkové výměny. Produkuje dva hormony: tyroxin a trijodotyronin, s jejichž pomocí řídí náš metabolismus. V momentě, kdy štítná žláza neprodukuje sp...

Co jsou to aminokyseliny? Přehled těch nejznámějších

Co jsou to aminokyseliny? Aminokyseliny (AMK) jsou organické kyseliny, které tvoří základní stavební složku peptidů a proteinů. V přírodě najdeme více než 300 aminokyselin, ale jen 20 z nich se vyskytuje v proteinech hlavně ve formě L-α-aminokyselin. Samy o sobě se aminokyseli...

Co je to glykemický index

Co je to glykemický index? Glykemický index (zkráceně také GI) označuje rychlost, za jakou se sacharidy dokáží v trávicím traktu přeměnit na glukózu, která se následně dostane do krevního oběhu. Ke zvýšení krevního cukru dojde po konzumaci potraviny s vysokým GI. Zvýšení není pro n...

Cholesterol, který je ten špatný?

Co je cholesterol? Cholesterol je látka, která se běžně vyskytuje v lidském těle a taky v dalších organismech. Jeho zastoupení v těle je životně důležité. Jeho úkolem je účast na zpracování tuků a tvorba buněčných membrán. Důležitý je i pro tvorbu vitaminu D a hormonů. Cholesterol je...