Jsme na dovolené. Další objednávky vyexpedujeme 2.8. Děkujeme za pochopení. :)

Co jsou to sacharidy a jak je dělíme?

co-jsou-to-sacharidy-a-jak-je-delime

Co jsou to sacharidy?

Sacharidy, nebo také cukry, patří do skupiny makroživin společně s bílkovinami a tuky. Sacharidy naše tělo potřebuje ke správnému fungování, jsou hlavním zdrojem energie.

#banner-vyziva#

 

Dělení sacharidů

Základní stavební jednotkou sacharidů jsou monosacharidy. Představit si je můžete jako jednu molekulu (gluktóza, fruktóza, galaktóza). Sacharidy pak dělíme na:

Oligosacharidy, které rozdělujeme dále na disacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza) a trisacharidy, tvoří několik na sebe navazujících molekul.

Polysacharidy (komplexní cukry) tvoří více než 10 molekul monosacharidů (glykogen, vláknina, škrob).

 

Zdroje sacharidů

Monosacharidy najdeme v ovoci, medu, cukrovinkách, slazených nápojích, cukrové třtině, mléku atd.

Polysacharidy jsou obsaženy v luštěninách, zelenině, celozrnných výrobcích, obilovinách, bramborech atd. 

Monosacharidy by měly tvořit pouze 1/6 celkového příjmu sacharidů, zbylou část by měly tvořit komplexní sacharidy.

 

Jakou mají sacharidy funkci v těle?

Sacharidy jsou pro tělo hlavním zdrojem energie. Mozek a tkáně nervového systému využívá energii pouze ze sacharidů. Pokud je ale krize, vyrobí si energii z bílkovin. Cukry, které nejsou ihned spotřebovány se skladují v játrech ve formě dlouhých glukózových řetězců, které nazýváme glykogenFunkce sacharidů v těle je krátkodobá energie, zásobní látky, stavební materiál a složky složitějších látek.

 

Nadbytek a nedostatek sacharidů

Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 58-60% přijaté energetické dávky ze stravy. Což dělá zhruba 4-6g/kg/den. 

Nadbytek cukrů souvisí se zbytečně zvýšeným příjmem energie, což vede k ukládání do tukových zásob. Dále nás může překvapit vyšší kazivost zubů, glukózová intolerance a hyperlipidemie. 

Nedostatek sacharidů může vést také ke chronických zdravotním problémům. Nedostatek znamená velkou zátěž pro játra, které musí energii tvořit z bílkovin a tuků. Navíc zatěžuje i imunitní systém. Nedostatek vlákniny, což je nestravitelný sacharid, vede k rakovině tlustého střeva.

Nesmíme ale opomenout důležitost zdrojů sacharidů. Tělu se bude mnohem lépe dařit, když se mu bude dostávat dostatek kvalitních sacharidů, než přidaných jednoduchých cukrů do potravin. 

#banner-vyziva2#

 

Dejte si pozor na bezsacharidové diety, které lákají uživatele na rychlé hubnutí. Možná povedou ke ztrátě hmotnosti, ale dlouhodobé užívání vede často k ničení zdraví. Pokud se rozhodnete hubnout, nezapomeňte, že zdraví máte jen jedno a k dlouhodobě udržitelným výsledkům vede rovnováha a střídmost.

 

Víte, že...

Doba, za kterou tělo využije glukózu z určité potraviny se nazývá glykemický index.