Co jsou to sacharidy a jak je dělíme?
Co jsou to sacharidy?
Sacharidy, nebo také cukry, patří do skupiny makroživin společně s bílkovinami a tuky. Sacharidy naše tělo potřebuje ke správnému fungování, jsou hlavním zdrojem energie.
Dělení sacharidů
Základní stavební jednotkou sacharidů jsou monosacharidy. Představit si je můžete jako jednu molekulu (gluktóza, fruktóza, galaktóza). Sacharidy pak dělíme na:
Oligosacharidy, které rozdělujeme dále na disacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza) a trisacharidy, tvoří několik na sebe navazujících molekul.
Polysacharidy (komplexní cukry) tvoří více než 10 molekul monosacharidů (glykogen, vláknina, škrob).
Zdroje sacharidů
Monosacharidy najdeme v ovoci, medu, cukrovinkách, slazených nápojích, cukrové třtině, mléku atd.
Polysacharidy jsou obsaženy v luštěninách, zelenině, celozrnných výrobcích, obilovinách, bramborech atd.
Monosacharidy by měly tvořit pouze 1/6 celkového příjmu sacharidů, zbylou část by měly tvořit komplexní sacharidy.
Jakou mají sacharidy funkci v těle?
Sacharidy jsou pro tělo hlavním zdrojem energie. Mozek a tkáně nervového systému využívá energii pouze ze sacharidů. Pokud je ale krize, vyrobí si energii z bílkovin. Cukry, které nejsou ihned spotřebovány se skladují v játrech ve formě dlouhých glukózových řetězců, které nazýváme glykogen. Funkce sacharidů v těle je krátkodobá energie, zásobní látky, stavební materiál a složky složitějších látek.
Nadbytek a nedostatek sacharidů
Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 58-60% přijaté energetické dávky ze stravy. Což dělá zhruba 4-6g/kg/den.
Nadbytek cukrů souvisí se zbytečně zvýšeným příjmem energie, což vede k ukládání do tukových zásob. Dále nás může překvapit vyšší kazivost zubů, glukózová intolerance a hyperlipidemie.
Nedostatek sacharidů může vést také ke chronických zdravotním problémům. Nedostatek znamená velkou zátěž pro játra, které musí energii tvořit z bílkovin a tuků. Navíc zatěžuje i imunitní systém. Nedostatek vlákniny, což je nestravitelný sacharid, vede k rakovině tlustého střeva.
Nesmíme ale opomenout důležitost zdrojů sacharidů. Tělu se bude mnohem lépe dařit, když se mu bude dostávat dostatek kvalitních sacharidů, než přidaných jednoduchých cukrů do potravin.
Dejte si pozor na bezsacharidové diety, které lákají uživatele na rychlé hubnutí. Možná povedou ke ztrátě hmotnosti, ale dlouhodobé užívání vede často k ničení zdraví. Pokud se rozhodnete hubnout, nezapomeňte, že zdraví máte jen jedno a k dlouhodobě udržitelným výsledkům vede rovnováha a střídmost.
Víte, že...
Doba, za kterou tělo využije glukózu z určité potraviny se nazývá glykemický index.