Co je to glykemický index
Co je to glykemický index?
Glykemický index (zkráceně také GI) označuje rychlost, za jakou se sacharidy dokáží v trávicím traktu přeměnit na glukózu, která se následně dostane do krevního oběhu. Ke zvýšení krevního cukru dojde po konzumaci potraviny s vysokým GI. Zvýšení není pro naše tělo příliš příznivé, proto se snaží tuto hodnotu snížit. Vyplaví hormon inzulin, tím dojde k tzv. glykémii, která může vyvolat pocit hladu.
Sama glukóza má hodnotu 100, ovšem existují i potraviny s vyšším indexem. Mezi ně patří například maltóza, pivo nebo sušené datle.
Co to znamená vysoký a nízký GI?
Hlavním rozdílem je především to, na jak dlouho nás dokáží potraviny zasytit. Pokud sníte potravinu, která má vysoký GI, velmi brzy dostanete hlad nebo chuť na něco sladkého. Nehledě na to, že tyto potraviny přispívají ke tvorbě tělesného tuku a v mnoha případech se nejedná o zdravá jídla. Proto se doporučuje konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, která vás zasytí na mnohem delší dobu a nezvyšují hladinu krevního cukru. Toho by se měli držet nejen jedinci snažící se zhubnout přebytečná kila, ale především lidé, které trápí cukrovka (diabetes mellitus).
Potraviny s nízkým GI < 55
- Ovoce, ořechy, tmavá rýže, fruktóza, zelenina, …
Potraviny se středním GI 56 – 69
- Banán, žitná mouka, kuskus, džus, …
Potraviny s vysokým GI > 70
- Cereálie, med, pivo, glukóza, …
Tabulka potravin a jejich glykemický index
Potravina | GI |
Pivo | 110 |
Glukóza | 100 |
Burizony | 95 |
Rýžová mouka | 95 |
Med | 90 |
Corn flakes | 85 |
Mouka pšeničná | 85 |
Meloun vodní | 75 |
Dýně | 73 |
Kukuřice | 70 |
Banán | 65 |
Brambory vařené | 65 |
Meloun žlutý | 65 |
Chléb celozrnný | 64 |
Kuskus | 64 |
Mouka žitná | 61 |
Zmrzlina | 60 |
Rýže dlouhá bílá | 58 |
Rýže hnědá | 54 |
Pohanka | 54 |
Fíky sušené | 50 |
Jahody | 50 |
Batáty | 50 |
Čokoládový nápoj | 48 |
Bulgur | 45 |
Kuřecí nugety | 45 |
Chléb žitný | 44 |
Víno | 44 |
Fazole červené | 40 |
Hroznové víno | 40 |
Těstoviny celozrnné | 40 |
Ovesné vločky | 39 |
Hruška | 35 |
Jogurt | 35 |
Mrkev | 35 |
Quinoa | 35 |
Cizrna vařená | 35 |
Čočka hnědá | 30 |
Fazole bílé | 30 |
Jablko | 30 |
Švestka | 22 |
Fruktóza | 20 |
Oříšky burské | 20 |
Soja vařená | 20 |
Třešně | 20 |
Ořechy vlašské | 15 |
Zelenina | 10 |
Glykemická nálož (GN = Glycemic Load)
Je snad ještě mnohem důležitější než samotný glykemický index. Zahrnuje v sobě GI a množství sacharidů, které jsou v dané potravině obsaženy. GN nám určuje, nakolik bude muset naše slinivka pracovat, aby vyloučila inzulin po snězení určitého množství sacharidů. Z toho plyne, že pokud chcete omezovat potřebu inzulinu v těle, šetřit slinivku, chránit se proti vzniku inzulinové rezistence, měli byste do svého jídelníčku zařazovat potraviny s nižší GN.
Pokud bychom vzali dvě potraviny se stejným GI, například rajčata a cibuli, snězené množství bude odlišné, protože nikdy nesníme stejné množství rajčat a cibule. Tato skutečnost má na hodnotu GN velký vliv. Ve zkratce to znamená, že jedna porce potravin se stejným či podobným GI může vyvolat odlišnou GN.
Výpočet GN = GI x g sacharidů / 100