Rozdíl mezi marmeládou a džemem

rozdil-mezi-dzemem-a-marmeladou

Mysleli jste si, že marmeláda a džem či ovocná pomazánka je totéž? Že se jedná pouze o synonymum? Nikoliv! S nástupem do Evropské unie znamená každé slovo trochu něco jiného a symbolizuje rozdílnou kvalitu produktu.

Co je to džem

Džem je produkt, který obsahuje minimálně 35% ovoce a zároveň by měly být v produktu vidět kousky jednotlivého ovoce. Na trhu můžete najít i džemy s vyšším obsahem ovoce. Takové produkty mohou mít na etiketě ještě připsáno slova jako extra nebo výběrový. Džem může být složený z jakéhokoliv ovoce. Proč to zmiňujeme? Odpověď naleznete u marmelády.

Co je to marmeláda

Marmeláda je produkt, který musí oproti džemu obsahovat alespoň 20% citrusů. Je to díky původu, kde již v Portugalsku a Anglii do marmelády přidávali citrusové plody, na což navázala Evropská komise, která schávalila používání názvu "marmeláda" jen pro produkty, které mají daný obsah citrusů.

Vyjímku můžete vidět například v Rakousku, Dánsku a Řecku, kde se proti tomuto nařízení zavčas ohradily a získaly vyjímku. V České republice toto nařízení ovšem platí.

Ovocná pomazánka a rosol

Na trhu můžeme narazit i na produkty, které jsou označené jako pomazánky, rosoly, ovocné směsy aj. Takovéto produkty jsou většinou o dost levnější, což je vykoupeno právě tím, že obsahují minimální množství ovoce. Většinou obsahují hodně přidaného cukru, fruktózu, levnou ovocnou šťávu a minimum ovoce.

 

Pokud hledáte džemy, marmelády a ovocné pomazánky, tak se můžete podívat na naší nabídku.