Co to jsou tuky a jak je dělíme?
Co jsou to tuky?
Tuky, latinsky také lipidy, jsou jednou ze tří hlavních složek makroživin, stejně jako cukry a bílkoviny. Lipidy se řadí k nejvydatnějším zdrojům energie v potravě. Jsou důležité i pro vstřebatelnost vitaminů a mimo jiné se z některých tuků tvoří hormony.
Dělení tuků
Lipidy dělíme na tři skupiny: nasycené, nenasycené, trans tuky.
Jak se od sebe jednotlivé druhy liší a jaké jsou zdroje tuků?
Nasycené tuky jsou velmi stabilní. Nachází se hlavně v živočišných produktech. Z rostlinných produktů je obsahují třeba kokosový, palmový a kakaový tuk. Jsou spojovány s větším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a vyšší hladinou LDL cholesterolu.
Nenasycené tuky se dále dělí na mononenasycené mastné kyseliny a ty nalezneme hlavně v avokádu, olivovém a řepkovém oleji, olivách a obsahují je také některé ořechy (arašídy, mandle, kešu, lískové ořechy, atd.).
Polynenasycené mastné kyseliny dělíme dále na Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny. Jejich nejlepšími zdroji jsou semínka, ořechy, luštěniny, obiloviny a rostlinné oleje.
Trans tuky se vyskytují hlavně v potravinách, které obsahují ztužené tuky jako sušenky, margaríny, krekry apod. Vyskytují se také v malé míře v živočišné stravě.
Jaká je funkce tuků v těle?
Lipidy jsou pro nás energeticky nejbohatší makroživinou. Jsou také důležité pro mechanickou a ochrannou funkci, v podobě podkožního tuku a tuku okolo orgánů. Podílí se také na vstřebávání a rozpustnosti některých vitaminů a jsou důležité pro syntézu důležitých látek. A mimo jiné je nedílnou součástí buněčných membrán.
Nadbytek a nedostatek tuků
Příjem tuků v naší stravě by měl být cca 20-35% z celkového kalorického příjmu. Důležitá je ale kvalita zdrojů a také druh tuků.
Nadbytečný příjem lipidů z potravy vede ke zvýšenému ukládání tuků (tloustnutí), většímu riziku kardiovaskulárních onemocnění, některých nádorových onemocnění, hormonální dysbalanci, vyšší hladině cholesterolu, diabetel mellitus apod.
Nedostatečný příjem se projeví na nedostatečném vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích – A, D, E, K. To povede k jejich nedostatku a následným projevům podle toho, jakou funkci vitaminy zastávají.
Víte, že...
Diabetes mellitus 2. typu souvisí s vysokým příjmem tuků ve stravě.