Vážení zákazníci, trvalo nám dlouho, než jsme udělali finální verdikt, ale rozhodli jsme se provoz tohoto eshopu ukončit. Rozhodli jsme se hlavně z časových důvodů. Naše firma jako taková funguje dál, aktuálně jednáme s potenciálnimi kupci, že by provoz eshopu znovu obnovili, kde bychom jim měli dodávat produkty z naší výroby. Děkujeme za pochopení.

Co je to špalda a jaký je rozdíl oproti klasické pšenici?

co-je-to-spalda-a-jaky-je-rozdil-oproti-psenici

Co je to špalda?

Pšenice špalda, zkráceně pouze špalda, je rozpadavá pšenice. Známe ji sice již tisíce let, ale do našeho povědomí se vrývá teprve pár let. V minulosti jsme totiž dali přednost šlechtěné pšenici, která znamenala vyšší výnos. Dnes se ale pěstování špaldy zase vrací, mnohdy i v bio kvalitě.

 

Obsah:

 

Pšenice versus špalda

Pšenice, se kterou máme bohaté zkušenosti, je před namletím na mouku zbavena klíčků a obalů. Obsahuje více lepku a je poměrně chudší na vitamíny a minerály, protože ty zůstaly v klíčcích a obalech. 

Špalda má podobnou energetickou hodnotu, taktéž obsahuje lepek, zato ale obsahuje více vitaminů, minerálů a vlákniny, čímž se stává výživově mnohem a mnohem bohatší.

 

 

Je špalda zdravá?

Zařazení špaldy do vašeho jídelníčku bude mít jistě spoustu výhod. Všechny jsme je již výše zmínili. Nesmíme ale opomenout přijemnou oříškovou chuť, kterou špalda obohacuje všechna jídla, na která je použita. Nezapomeňte ale, že ikdyž je špalda zdravá a spadá do zdravé výživy, tak i přesto obsahuje kalorie a lepek.

 

 

Jaké jsou výhody a nevýhody špaldy?

Výhodou běžné pšenice je výnosnost a také její schopnost v kuchyni. Mouka z běžné pšenice kouzlí nadýchané koláče a moučníky oproti špaldě, která má částečky mouky těžší. Špalda má ale lepší výživovou hodnotu, díky již zmíněným slupkám a klíčkům. Navíc je její lepek někdy stravitelný i pro alergiky.

#banner-vyziva2#

 

 

Jak využít špaldu?

Špalda má široké využití a můžete ji zkusit na mnoho způsobů. Na snídani si určitě pochutnáte na lívancích nebo palačinkách ze špaldové mouky, které můžete zdobit marmeládou, tvarohem, jogurtem, nebo čímkoliv, co zrovna najdete v lednici. 

Špaldovou mouku můžete použít do jakékoliv bábovky nebo buchty. Zajímavé je i vánoční cukroví nebo třeba chléb.

Oblíbené jsou třeba špaldové těstoviny, které můžete udělat na mnoho způsobů. Nebo co třeba takové “špaldoto”, které je na způsob rizota?

 

 

Víte, že...

Špalda se vyznačuje odolností proti škůdcům a nepříznivému počasí. Z toho důvodu je skvělou volbou pro ekologické zemědělství.

 

 

Mohlo by se hodit:

Co jsou to bílkoviny a dokáží oddálit chutě na sladké?

Co to jsou tuky a jak je dělíme?