Jsme na dovolené. Další objednávky vyexpedujeme 2.8. Děkujeme za pochopení. :)

Cholesterol, který je ten špatný?

Co je cholesterol?

Cholesterol je látka, která se běžně vyskytuje v lidském těle a taky v dalších organismech. Jeho zastoupení v těle je životně důležité. Jeho úkolem je účast na zpracování tuků a tvorba buněčných membrán. Důležitý je i pro tvorbu vitaminu D a hormonů. Cholesterol je taktéž součástí nervů.

 

Dělení cholesterolu

V těle se cholesterol váže na proteiny a tvoří:

  1. HDL odvádí nadbytečný cholesterol do jater, kde se metabolizuje (ten dobrý)
  2. LDL je zodpovědný za usazování cholesterolu do cévních stěn (ten zlý)

Také rozlišujeme cholesterol na exogenní (přijímaný z potravy) a endogenní (vytvořený v těle).

 

Příjem cholesterolu

Lékaři doporučují, aby lidé nepřekračovali příjem 300mg cholesterolu denně. Záleží ale i na celkovém příjmu tuků, složení jídelníčku a aktivitě jedince.

 

Zvýšená hladila cholesterolu

Norma hladiny cholesterolu je ≤5,0 mmol/l.

Hladinu cholesterolu není, bohužel, vůbec těžké zvýšit. Mnoho potravin ho má vyšší obsah, zejména potraviny obsahující živočišný tuk. Nemusí jít ale pouze o zvýšení v důsledku jídelníčku. Ke zvýšené hladině cholesterolu vede i nadváha až obezita, kouření, alkohol, cukrovka nebo nedostatek pohybu.

 

Rizika spojená s cholesterolem

S cholesterolem není radno si zahrávat. Jeho vysoká koncentrace v krvi přináší mnoho zdravotních rizik, jako je třeba omezení průchodnosti tepen, infarkt myokardu, cévní mozkové příhody atd. Jeho vysoké hladiny si člověk nevšimne do té doby, než se objeví jeden z možných problémů, případně z rozborů krve od lékaře.

 

Udržení správné hladiny cholesterolu

Pokud lékař diagnostikuje zvýšenou hodnotu, nastaví nízkocholesterolovou dietu pro jeho snížení. Je zapotřebí nejen omezit potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, ale také celkový příjem tuků. 

Pro snížení cholesterolu je potřeba konzumovat hlavně bílé a libové maso, omezit tučné maso, tučné mléčné výrobky a uzeniny. V jídelníčku by se měl nacházet dostatek vlákniny z ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva.