Recept: Dýňová polévka. Jednoduchý a rychlý podzimní recept.
Mezi podzimní recepty vždy patřila dýňová polévka. My vám přinášíme osvědčený recept, který si jistě zamilujete. Tak pojďme na to. Tento recept zvládne opravdu každý.
Budeme potřebovat:
1 střední dýně
1 velká mrkev
1⁄2 cibule
1 polévková lžíce olivového oleje
Cca 3 cm strouhaného zázvoru
1⁄2 čajová lžička kari
Pepř
Sůl
3- 4 hrnky vody
Vegan Smetana (případně normální)
Slunečnicová či dýňová semínka na ozdobení
Postup:
Nejprve připravíme dýni, kterou rozkrojíme, vydlabeme semínka, řezem dolů dáme na plech a přilijeme asi 150ml vody. Dáme do trouby a pečeme na 180°C asi 60-90 minut. Upečenou dýni poznáme tak, že se slupka začne odlupovat, a dá se lehce rozkrojit. Dýni vydlabeme a odložíme bokem.
V hrnci rozpálíme olej a orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme zázvor, kari a promícháme. Následně přihodíme dýni a na malé kousky nakrájenou mrkev. Vše zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou vařit tak dlouho, než nám mrkev změkne.
Jakmile máme mrkev dostatečně měkkou, vypneme plamen a ponorným mixérem vše rozmixujeme na jemný krém. Podle potřeby můžete přilít převařenou vodu, dosolit či dopepřit. Při podávání ozdobíme ještě smetanou a semínky.