Recept: Zdravý mrkvový dort s kokosovým krémem
Mrkvový dort s kokosovým krémem, který zvládně opravdu každý. Skvělý ke kávě nebo jen tak ke svačině. Vřele doporučujeme.
Budeme potřebovat:
Korpus
250 gramů kukuřičné mouky
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžíce skořice
½ lžíce perníkového koření
¼ lžičky muškátového ořechu
¼ lžičky zázvoru (čerstvý nastrouhaný)
250 gramů mrkve
250 ml vody (cca.)
1 lněné „vejce“ (1 lžíce lněného semínka, 3 lžíce vody)
20 kapek flavdrops (nemusí být)
Krém:
Kokosové mléko v plechovce (dejte předtím do lednice, aby ztuhlo)
Ztužovač šlehačky
Postup:
Nejprve si připravíme lněné vejce a dáme stranou. Všechny suché ingredience si dáme do mísy a promísíme. Následně si nastrouháme mrkev. My ji strouhali na jemno. Nastrouhanou mrkev pak přidáme do směsi společně se lněným vejcem, flavdrops a vodou. Těsto nalijeme do formy (my použili formu o velikosti cca. 24 cm) a pečeme v troubě na 180°C asi 40 minut.
Těsto po dopečení vytáhneme a necháme vystydnout. Poté ho rozřízneme v půlce na dvě části a připravíme si šlehačku. Kokosové mléko otevřeme a oddělíme si ztuhlou část od tekuté. Ke ztuhlé části přidáme ztužovač šlehačky, trochu tekutého kokosového mléka (+ sladidlo, pokud chcete krém sladší) a vyšleháme na krém. Půlku krému pak použijeme doprostřed dortu a druhou jako polevu.
Dort následně dáme ztuhnout do lednice minimálně na půl hodiny. Nakonec můžeme dort dozdobit nasekanými vlašskými ořechy nebo strouhaným kokosem.