Recept: Zdravý jablečný dort ze špaldové mouky s mascarpone krémem
Výtečný mokrý dort z jablek, vloček a špaldové mouky. Lehce složitější, ale výsledek stojí za to!
Ingredience:
100g ovesné mouky
30g hladké špaldové mouky
3 vajíčka
2PL kokosového oleje
50ml vody
30g moučkového třtinového cukru
Ingredience na tvarohovou část:
250g tvarohu
250g mascarpone
25g želatinového stužovače + 50ml vody
20g moučkového třtinového cukru
Ingredience na jablečnou vrstvu:
6 jablek
1 čirá želatina
2PL skořice
Sladidlo dle potřeby
Postup:
Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh. Zbylé ingredience pořádně vymixujeme a nakonec do nich jen lehce vmícháme vzniklý sníh. Těsto vylijeme do formy o průměru cca 25 cm a pečeme na 180°C po dobu 25minut.
Po vychladnutí naneseme vrstvu krému. Krém si připravíme smícháním želatinového ztužovače s vodou dle návodu. Poté postupně přidáváme směs tvarohu a mascarpone, nakonec osladíme.
Jablka si nastrouháme, smícháme se skořicí a podusíme. Želatinu si připravíme dle návodu. Smícháme želatinu s podušenými jablky a necháme trošku vychladnout než směs přemístíme na tvarohovou vrstvu. Výsledný dort dáme do ledničky a necháme propojit chutě do dalšího dne.