Recept: Fitness jablečný koláč s mandlemi a zdravou drobenkou
Lehce složitější, ale výsledek stojí za to. Opravdu výborný, vláčný a mokrý koláč, se kterým uchvátíte každou návštěvu.
Ingredience:
Těsto:
150g hladké špaldové mouky
30g mandlové mouky
2 vejce
100g kysané smetany
Kůra z 1/2citronu
1PL skořice
1/2 kypřícího prášku
30g třtinového cukru
Jablečná vrtsva:
6 jablek
Šťava z 1citronu
1PL třtinového cukru
5PL vody
Drobenka:
30g másla
45g špaldové celozrnné mouky
20g třtinového cukru
2 hrsti plátků mandlí / hranolek mandlí
Marmeláda - použil jsem domácí třešňovou
Postup:
V misce si smícháme mandlovou mouku, špaldovou mouku, kypřící prášek, skořici a sladidlo. V druhé misce zbytek ingrediencí. Obsah misek smíchame dohromady a vylijeme do vymazané a vysypané formy o průměru 25 cm. Testovali jsme do menší formy, ale těsto bylo příliš vysoké.
Jablka si nakrájíme na kostičky a dusíme spolu se šťávou z citrónu, cukrem a vodou. Když jsou dostatečně měkké, pokladem je na vrch. Poté zasypeme drobenkou, kterou vytvoříme smícháním daných surovin na drobenku.
Pečeme po dobu 1 hodiny na 180°C. Dvacet minut před koncem jsem to zakryla alobalem, aby se mandle nespálily. Po vychladnutí korpus rozřízneme a spodní část promažeme marmeládou. Necháme uležet do druhého dne