Recept: Zdravý cuketový dort bez laktózy. Dokonale nadýchaný a jemný.
Krásně jemný, nadýchaný a mokrý cuketový dort bez laktozy. Skvělý ke kávě, na snídani či na svačinu.
Ingredience na korpus:
2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
2 a půl hrnku celozrnné mouky
1 hrnek oleje
3 vajíčka
5 polévkových lžic třitinového či kokosového cukru
½ kypřícího prášku
2 PL jedlé sody
1 špetka soli
Ingredience na krém:
1 plechovka kokosového mléka
1 ztužovač
Marmeláda
Postup:
Vajíčka vyšleháme v míse s cukrem. Postupně k nim přidáme olej, nahrubo nastrouhanou cuketu (i s vodou co cuketa vypustí), mouku smíchanou s kypřícím práškem, jedlou sodu a sůl. Pokud je těsto moc husté, přidáme rostlinné mléko. Těsto vylijeme do máslem vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 160°C po dobu 50 minut. Po vychladnutí korpus rozřízneme, potřeme marmeládou a namažeme krémem.
Krém si připravíme z vychlazeného kokosového mléka, které vyšleháme společně se ztužovačem. Krém lze v případě zájmu použít i jiný jako mascarpone, zakysanou smetanu či tvaroh.