Recept: Voňavý kakaový dort s pistáciovým krémem ze zdravé mouky a datlí
Mokrý dort, který provoní celou domácnost. Lehce složitější, ale ta chuť stojí za to! Vřele doporučujeme.
Korpus:
80g špaldové mouky
70g pohankové mouky
10g kakaa
1⁄2 balení kypřícího prášku
špetka soli
60g datlí
2 bílky
1 žloutek
100ml mléka
20-30 kapek čoko flavdrops
Krém:
350ml mléka
1 pistáciový pudink
60g cukru (nebo jiné sladidlo)
125g tvarohu
Poleva:
70g čokoládových pecek z hořké čokolády
15g másla
15g arašídů
Postup:
Všechny sypké ingredience potřebné na korpus smícháme a postupně přidáme žloutek, mléko (přidávejte podle toho, jak moc je těsto hutné, je možné, že pokud dáte jinou mouku, budete potřebovat jiné množství mléka), datle, které v nějakém hrnečku zalijte horkou vodou a nechte chvíli odstát, pak vodu slijte, datle nasekejte na menší kousky a přidejte do těsta. Nakonec přidáme flavdrops. V jiné míse vyšleháme do tuha bílky se špetkou soli a lehce vmícháme do těsta.
Těsto přelijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 16cm a pečeme na 180°C asi 25-30 minut (těsto se nesmí lepit na špejli).
Krém: Polovinu mléka dáme vařit a v druhé smícháme cukr a pudinkový prášek. Když nám mléko vaří, vlijeme do něj směs s pudinkem a mícháme do zhoustnutí. Pak odstavíme, necháme vychladnout a přišleháme tvaroh.
Vychladlý korpus rozřízneme na dvě poloviny a promažeme krémem (uprostřed i horní korpus). Dáme do lednice ztuhnout. Čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni, polijeme s ní dort a hned posypeme nasekanými arašídy. Dáme opět do lednice ztuhnout a můžeme podávat.
Nutriční informace na 1/6 dortu:
345 kcal / 12g Bílkovin / 49g Sacharidů / 11g Tuků