Recept: Vegan zdravé špagety se špenátovým pestem
Přemýšleli jsme co bychom mohli uvařit ze špenátu. Chtěli jsme něco krémového, nejlépe v kombinaci s těstovinami, něco rychlého a nadupaného bílkovinami. A tak vzniklo tohle špenátové pesto!
Budeme potřebovat:
180 gramů špaget
Pesto:
200 gramů špenátu
85 gramů bílého tofu
4 lžíce sójového mléka
1 menší cibule
1 velký stroužek česneku
1 lžička olivového oleje
3-4 lžíce lahůdkového droždí
¼ - ½ lžičky soli
Nudličky:
80 gramů sójových nudliček
2 lžíce kečupu
Koření (my použili na drůbež, ale je to čistě na vás, jaké máte rádi)
Postup:
Jako první si uvaříme sójové nudličky, které si po dovaření slijeme, vymačkáme z nich přebytečnou vodu a v misce zamícháme spolu s kořením, kečupem a necháme na chvilku odležet v lednici.
Následně si dáme vařit špenát. Ten po dovaření také slijeme a zbavíme přebytečné vody. Špagety si dáme vařit do vroucí vody, bokem si nakrájíme cibuli, kterou s česnekem osmahneme na lžičce oleje a troše vody. Sójové nudličky si zatím dáme péct do trouby na 200°C cca. 30 minut.
Špenát dáme do mixéru společně s tofu, osmaženou cibulkou, lahůdkovým droždím, sójovým mlékem a solí. Mixujeme, dokud se všechny ingredience pořádně nepromísí. Špagety s pestem dáme do hrnce a na slabém plamenu zamícháme a ohřejeme. Po ohřátí podáváme spolu s půlkou porce sójových nudliček. Nahoru můžete přidat ještě trochu
kukuřice nebo (ne)vegan nastrouhaný sýr.
Nutriční hodnoty (na jednu porci = celkem jsou dvě)
Energie: 525 kcal
Sacharidy: 88 gramů
Tuky: 7 gramů
Bílkoviny: 40 gramů