Recept: Tvarohový jablečný koláč z ovesných vloček
Vláčný,lehký jablkový dort ze základních surovin, které naleznete doma. Skvělý ke kávě či na svačinu.
Ingredience na korpus:
100 g ovesných vloček
1/2 hrnku vlašských ořechů
1/2 hrnku kokosu
1/4 hrnku datlí či 3-4 plátky datlové pasty
3 polévkové lžíce vody
Ingredience na krém:
200g ricotty
150g bílého jogurtu
250g tvarohu z vaničky
5 polévkové lžíce kůry z citronu
1 vejce
1/2 vanilkového pudinku
Ovocná vrstva:
1/2 čiré želatiny
5 jablek
1 čajová lžička másla
Skořice
Postup:
Datle či datlovou pastu ponoříme do horké vody. Na pánvi si pro zlepšení chuti osmahneme vločky, ořechy a kokos. Datle poté smíchame s obsahem pánvičky a mixujeme. Pokud se těsto málo lepí, přidáváme vodu. Následně těsto natlačíme na dno formy a dáme do ledničky, dokud si nepřipravíme krém. Krém si připravíme smícháním všech ingrediencí a nalijeme ho na korpus. Dort vložíme do trouby a pečeme 40minut na 180°C.
Po vyndání zalijeme směsí jablek a želatiny. Jablka nastrouháme a povaříme s máslem a skořicí cca 10 minutek. Poté si připravíme želatinu, kterou připravíme dle návodu (na 5g 125 ml vody). Následně ji nalijeme na jablka a vzniklou směs dáme na dort. Dortík po vychladnutí šoupneme do lednice a necháme odležet.