Recept: Guacamole, jednoduchá, chutná a zdravá pomazánka z avokáda
Konečně jste v obchodě ulovili zralé avokádo, onu všemi tak opěvovanou super potravinu, ale nevíte co s ní? Tak to je velikánská chyba, protože má velice široké využití jak ve slané, tak sladké kuchyni, na pečení i v tepelně nezpracované formě. Tato super potravina jistě obohatí váš jídelníček hned v několika směrech, protože je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, je plná vlákniny, zdravých tuků, pomáhá regulovat chuť k jídlu, a naopak má nízký obsah cukru.
Jedním z nejzákladnějších a nejjednodušších způsobů, jak ho připravit je klasické mexické guacamole. Není to žádná věda, rozmačkat zralé avokádo vidličkou, dochutit kořením a již si v klidu vychutnávat tu krémovou texturu buď s pečivem, zeleninou, nachos nebo čímkoli jiným, na co máte právě chuť.
Budeme potřebovat
1 zralé avokádo
1 stroužek česneku
Hrst něčeho zeleného (nejlépe koriandr, ale já měla po ruce pouze hladkolistou petržel)
Sůl
Pepř
Šťáva z ½ limetky dle chuti
(veškeré zvýrazněné suroviny lze u nás zakoupit za super ceny s rychlým doručením)
Postup
Avokádo si rozpůlíme nožem, vyndáme opatrně pecku a vidličkou rozmačkáme na kaši. Přimícháme vylisovaný česnek, šťávu z limetky, najemno nakrájený koriandr/ petržel/ jinou zeleň a nakonec dochutíme solí a pepřem.
Vychutnáváme si buď na pečivu, se zeleninou, s kukuřičnými nachos nebo jen tak lžičkou když na něj máme zrovna chuť.