Recept: Domácí skořicové rolky ze špaldové mouky s arašídovým máslem
Luxusně voňavé, sladké a proteinové skořicové rolky. Lehce složitější recept, ale dle návodu zvládne každý.
Na 9ks budeme potřebovat:
Těsto:
100g hladké mouky
100g špaldové mouky
20g moučkového cukru
1⁄2 balení sušeného droždí
50ml vlažné vody
50ml mléka
20g másla
1 menší vejce
+ špaldová mouka na podsypání
Postup na těsto:
V míse smícháme obě mouky s cukrem a sušeným droždím. Přidáme vodu s mlékem, změklé máslo, vajíčko a zaděláme těsto. Pokud by bylo příliš lepivé, přidejte více mouky. Mísu zakryjeme útěrkou a asi 2 hodiny necháme v teple kynout. Po vykynutí propracujeme těsto na pomoučeném válu a rozválíme na obdélník.
Náplň:
10 ks datlí (cca 40g)
1PL skořice
30g medu
30g Nuttamix křupavého arašídového másla
1⁄2 banánu
Postup:
Datle dáme do hrnečku a zalijeme vařící vodou. Cca po deseti minutách vodu slijeme, datle a banán rozmixujeme a dáme do misky. Přidáme arašídové máslo, tekutý med a skořici. Vše promícháme a následně směsí potřeme rozválené těsto.
Obdélník zavineme jako roládu a nakrájíme na stejně tlusté rolky. Plech (ideálně s vyšším krajem, protože těsto opravdu hodně nakyne) vymažeme máslem a vysypeme špaldovou moukou. Rolky neskládáme příliš blízko sebe, během pečení nám ještě nabydou. Před upečením necháme ještě rolky na plechu pod utěrkou na teplém místě 30 minut kynout. Pak je vložíme do trouby a pečeme na 170°C asi 20-25 minut dozlatova. Po upečení je můžeme potřít javorovým sirupem.
Poleva:
20g moučkového cukru
40g jogurt
10g vanilkového proteinu
Jogurt jednoduše vyšleháme s cukrem a proteinem. Vzniklou směsí polijeme již vychladlé rolky.