Jak poznat kvalitní čokoládu
S čokoládou se setkal už asi každý z nás. Výborná pochoutka, kterou si rádi dopřejeme v libovolné formě. Často na různých oplatcích, v bonboniérách nebo si koupíme klasickou tabulkovou čokoládu. Poznáte ale, jaká čokoláda je ta kvalitní? Dokážete od sebe rozlišit jednotlivé druhy a víte, co by měly či neměly obsahovat?
Obsah
- Vysokoprocentní čokoláda = kvalita?
- Ukazatelé kvality
- Co je to kakaový bob a jak se zpracovává?
- Odpovídá kvalita ceně?
Vysokoprocentní čokoláda = kvalita?
Mnoho lidí žije v domnění, že čím vyšší procento u čokolády na obale uvidí, tím lepší a kvalitnější. Otázkou zůstává, zda vůbec vědí, co toto číslo s procentem vlastně vyjadřuje? Drtivá většina vám odpoví, že obsah kakaa, což není pravda.
Procento na obale vyjadřuje podíl kakaové sušiny, do které patří všechny části z kakaových bobů, jako například kakaová hmota, kakaové máslo a kakao. Každá tato část má jinou chuť, vlastnosti a hlavně cenu - čehož využívají výrobci. Vy si poté koupíte vysokoprocentní čokoládu v domnění, že kupujete kvalitu.
Dobrou čokoládu dokážeme poznat na základě pár ukazatelů
Složení kvalitní hořké čokolády
Hořká čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo, třtinový cukr nebo ideálně panelu (sušenou třtinovou šťávu) a maximálně přírodní vanilkové aroma.
Dle vyhlášky musí mít minimálně 35% kakaové sušiny, kde ideální poměr, dle znalců čokolády, je mezi 60-80%. Někdy méně je více. Čokolády s vysokým obsahem kakaa jsou kolikrát moc hořké a nedokážeme rozlišit jednotlivé chuťové tóny čokolády.
Hořká čokoláda by naopak neměla obsahovat jakékoliv rostlinné tuky, umělé vanilkové aroma a další příměsi. Sójový lecitin bychom v opravdu kvalitní čokoládě najít taktéž neměli.
Lecitin sice čokoládě dodává lepší vlastnosti při zpracování, ale podobných výsledků můžeme docílit i vyšším podílem kakaového másla, které je poměrně drahé. U velmi kvalitních čokolád, s vysokým obsahem kakaového másla, tedy lecitin nenajdeme.
Mléčná čokoláda
Mléčná čokoláda musí logicky vedle kakaové hmoty, kakaového másla a cukru obsahovat ještě mléko. Zde ale pozor, v čokoládě by mělo být pouze plnotučné sušené mléko, nikoliv odtučněné. Odtučněné mléko obsahují čokolády nižší třídy, kde chtěl výrobce opět ušetřit.
Bílá čokoláda
V bílé čokoládě nenajdeme kakao, ale pouze kakaové máslo, plnotučné sušené mléko, cukr a případně vanilkové přírodní aroma.
Co je to kakaový bob a jak se zpracovává?
Ve zkratce, kakaové boby se nachází uvnitř kakaových plodů z kakaovníku. Jsou to menší zrna, která mohou připomínat oříšek. Jsou nahořklá, velmi křupavá a obsahují z 50% tuk a z 50% kakao.
Kakaové boby se při zpracování nejprve upraží, zbaví se povrchové slupky, následně se drtí a melou na velmi jemné a malé částečky. Výsledným produktem je kakaová hmota, neboli 100% čokoláda bez jakýchkoliv příměsí.
Kakaová hmota se dále lisuje, čímž vzniká velmi cenné kakaové máslo a vedle toho “odpadní” kakao, které už tak cenné není. Díky kakau se dá totiž čokoláda vylevnit. Jednoduše se kakaová hmota, spolu s kakaovým máslem, nahrazuje kakaem, mnohdy ještě z nekvalitních kakaových bobů. Výsledkem je vysokoprocentní čokoláda, kde je akorát vysoký podíl kakaové sušiny díky kakau.
Odpovídá kvalita ceně?
Kvalitní čokolády můžete rozpoznat taktéž podle její ceny. Pokud je složení v pořádku, kde nejsou žádné zbytečné a umělé příměsi, tak může být směrodatná i cena.
Musíme totiž přihlížet i na kvalitu samotných použitých surovin. Není kakaový bob jako bob. Existují boby kvalitní i nekvalitní, kde se v praxi často míchají dohromady, aby konečná cena pro běžného spotřebitele byla nízká, ale zároveň se dala čokoláda konzumovat.
Kvalitní tabulková čokoláda o hmotnosti cca 70-90g by neměla klesnout pod hruba 100 korun. Opět ale záleží na marži prodejce, zemi původu kakaových bobů a dalším. Schůdnou alternativou jsou i čokoládové pecky, což může být taktéž velmi kvalitní a chutná čokoláda, jen není roztavená a nalitá do formy, ze které vzejde námi známá tabulková čokoláda. :)