Vinařství sv. Barbora
V současné době vlastní 10,5 ha vlastních vinohradů, všechny jsou poblíž výrobní haly. Teplé podnebí, minimální srážky a vhodná půda dávají ten správný základ pro růst a zrání vína. Zrají tu jak bílé, tak modré odrůdy vinné révy. Hrozny sbírají ručně a ihned poté přecházejí k jejich zpracování. Neleží tedy dlouho nikde na sluníčku, což by ublížilo jejich kvalitě. K výrobě vína používají nejmodernější technologie. Bílé odrůdy zrají v nerezových tancích s řízenou teplotou a modré v nerezových vinifikátorech, což je speciální kvasná nádoba. Poté probíhá jejich ležení v dubových a akátových sudech. Ve výrobě se snaží zachovat tradiční přírodní postupy a dopřávají jim čas, nejde o rychlost.
#ShowMore#
Přestože vznik vinařství se datuje 11.listopadu 2016, na svátek sv. Martina, je toto vinařství pojmenováno po patronce horníků, sv. Barboře. Vinařství se nachází v Ratíškovicích, což je 8 km od Hodonína na východní moravě. Název vinařství, sv. Barbora, je vkusně spojeno s tamním územím. Oblast Ratíškovic je totiž bohatá nejen na víno, ale i na hornické šachty.
Vinařství se sice zdá mladé, ale navazuje na předešlé rodinné tradice majitelů. K vínu mají velmi blízký vztah, již před založením tohoto vinařství vlastnili vinice. Tatínek pana majitele, 92 let, chodí stále do vinice. Je to jeho radost a druzí rádi poslouchají jeho rady.
Oblast Ratíškovic je neodmyslitelně spjata s Tomášem Baťou, který tu založil důl Tomáš. Část obce, kde se nachází vinařství se příznačně jmenuje Baťovka. Majitelé ctí spojení vína a hornické minulosti i tak, že se vinice i výrobní hala nachází v místech bývalých, dnes již zatopených, dolů. Odtud odebírají i vodu na zavlažování.